Kampen ved bordet!

Ikke alle børn er lige villige til at spise det, der serveres ved aftenbordet, og det kan give anledning til rigtig mange konflikter rundt i de små hjem. For lige her ved aftensbordet kan jeres forskellige holdninger også støde sammen.

“De skal spise det, der bliver serveret” mener nogen. “De skal smage på alt, for ellers kan de ikke vide, om de kan lide det”. Eller :”Jeg laver tre forskellige retter hver aften, fordi alle kan lide noget forskelligt”.

Aftensbordet kan alt for nemt blive en kampplads, og der er kun tabere.

Jeg husker engang, hvor mine forældre ville statuere et eksempel. Jeg skulle spise den røde pølse, der lå foran mig på tallerkenen. Jeg ved, at den eneste disciplin, jeg med garanti ville vinde i Guiness rekordbog, er: “Den mest kræsne”. Jeg levede i mange år af bananer og rugbrød. Denne aften var mine forældre åbenbart blevet enige om, at alle børn kan lide røde pølser.

Så hvad skete der? Først en lang sej kamp ved bordet, hvor stemningen blev mere og mere tilspidset. For at vise mig alvoren blev jeg til sidst sendt på værelset. Jeg blev sendt på værelset med en pølse, der som tiden gik, blev mere og mere kold og runken at se på. Jeg fik tiden til at gå med at pille skindet af pølsen. Men jeg spiste ikke en bid.

Det dilemma, du altid står overfor, når du med alle dine evner har sammensat en menu, der er sund og god for dit barn, og barnet så ikke vil spise, er, hvorvidt du skal tage kampen? Eller er det smartere at sige: “Det er okay, vi finder noget rugbrød i stedet”.

Det er faktisk helt naturligt, at børn har perioder af deres liv, hvor de er kræsne og foretrækker det samme og det samme. Der er ikke grund til at gå i panik af den grund.  Man skal bare have et sundt alternativ som eksempelvis rugbrød eller havregryn.

Som forælder er det afgørende vigtigt at få skabt en hyggelig ramme om måltidet. Det sikrer man bedst ved at tage kampen væk fra bordet.

Brug for hjælp: https://psykologenpaabryggen.dk