Jagten på en følelse

Næsten halvdelen af alle, der bliver gift, bliver skilt igen. Parforholdet har trange kår. Måske fordi vi jagter en tilstand af evig lykke? Jeg er selv en del af statistikken, så med hvilken ret kommer jeg med refleksioner over parforholdet? Jeg gør det alligevel.

Der findes sikkert mange gode forklaringer på, at vi er så mange, der ender med at blive skilt.

Vi lever i en tid, hvor vi nok giver hurtigere op end tidligere generationer,  når vi møder modgang. Vi har ikke længere den samme økonomiske afhængighed af en partner, hvilket måske også spiller en ikke uvæsentlig rolle. Børn, arbejde og fritidsinteresser spiller givet også ind. Vi glemmer, at også parforholdet skal prioriteres på lige fod med de andre ting.

Men måske en del af forklaringen også er, at vi higer efter en evig tilstand af lykke. Lykke er netop ikke en evig tilstand. Lykke kommer glimtvis. Tror vi andet, bliver vi slemt skuffede og kan se os selv på evig jagt efter lykken.

Og måske det tillige er for meget forlangt at lade vores fornemmelse af lykke afhænge af parforholdet?

Jeg er, som TV2 synger, “nærmest lykkelig”.

For mig er lykke synet af stæreflokken, der samles i vild dans over aftenhimlen, inden de finder det helt rette sted at slå sig ned for natten. Det er smagen af hjemmebagte bedstemorboller lavet efter min mormors opskrift. Champagnen der perler i min mund. Duften af friskplukkede blomster. Smagen af årets første danske jordbær.

Solen der vedholdende står op uden mine anstrengelser. Forberedelse af lækker mad til gode venner. Duften af nyvasket sengelinned. Lykke er at se måden lyset bryder frem og skiller de mørke toner på himlen. En varm sommerdag på terrassen.

Lykke er måden kun min søn kan give mig et klem på. En sms fra min mellemste datter med ordene: Tak, min Mammi. Eller når jeg iagttager min ældste datter i rollen som mor. Lykke er lyden af alle ungernes latter. Og de ler højt og larmende, så man mærker helt ind i kroppen, at lige der i det øjeblik, da er jeg lykkelig.

Lykke er at vågne let op og mærke, at min elskede putter sig tæt ind til mig.  Fornemmelsen i kroppen når han holder sine arme beskyttende om mig. Lykke er ikke en evig tilstand. Den kommer altid kun glimtvis. Det smukke ligger ofte i detaljen, og når vi ser det, er lykke belønningen.