Regeringen barsler med en ny barselsaftale, der betyder, at en del af barslen er øremærket faderen. Det sker efter pres fra EU, der dikterer, at fædre skal have mere barsel. Og nu ser vi så udspillet, der skal klare den udfordring.
Som udgangspunkt ønsker man en ligedeling med 24 ugers barsel til hver forælder. Dog med mulighed for at parterne kan overføre nogle af deres uger til den anden. Men de 11 uger er øremærket eksempelvis faderen. Det betyder i praksis, at hvis faderen ikke ønsker at holde 11 ugers barsel, eller familien ikke har økonomisk mulighed for det, så falder de 11 uger helt væk.
Hvad er så argumentet for et sådan EU direktiv? Udmeldingen er, at formålet er at fremme ligestillingen. Både med hensyn til ligeløn og ligeligt ansvar for at det hjemlige fungere.
Det lyder jo altsammen godt. Der er bare flere problemer i det. Eksempelvis er det en udfordring, at vi ikke har ligestilling på lønområdet. Så i praksis vil mange familier ikke have råd til, at manden tager orlov. Og hvad sker der så?
Ja, så sker der desværre det, at børnene ender med at betale prisen. For så skal barnet starte i institution, allerede når barnet er 37 uger gammel. Allerede? Vil du måske indvende for: “Dengang jeg fik små børn, da var der kun 3 måneders barsel”.
Og det er sandt. Men der er sket en kulturændring, og i dag er der rigtig mange, der foretrækker, at have deres barn hjemme i længere tid for at kunne amme. Og det er ikke ualmindeligt, at mange vælger orlov i et år.
Er vi klar til endnu en kulturændring? Jeg bliver personligt i tvivl, men jeg er også ret gammeldags. Og selvom jeg er af den overbevisning, at mænd er vigtige omsorgspersoner, så indrømmer jeg, at jeg mener, der er kønsforskelle, vi ikke kan lovændre os ud af.
Jeg ser for mig en masser kvinder, der kommer til at føle, at de går på kompromis med sig selv, hvis de skal tilbage på arbejde efter 37 uger. Det er synd for både mor og barn. Det er næsten for kontroversielt at mene i 2021. Men jeg mener det alligevel. For vi er blevet klogere på, hvor vigtig amning er.
Vil sundhedsmyndighederne så ændre deres anbefalinger. Det anbefales, at børn udelukkende ammes de første 6 mdr. Fra 6 mdr. anbefales det, at amning suppleres med anden kost, men amningen er fortsat meget vigtig. Aktuelt anbefales det, at modermælk udgør hovedbestanddelen af barnets kost frem til 9 mdr.
Amning er mere end mad. Modermælken beskytter barnet mod sygdomme både på kort og lang sigt og det giver tryghed, samhørighed og velvære. Ligesom amning øger barnets IQ.
Man er ikke en dårlig mor, hvis man fravælger at amme sit barn eller ønsker sig hurtigt tilbage i job. Men jeg vil alligvel tale i mod at lave lovændringer, der presser andre tilbage på arbejde, før de ønsker det.