Rigtige venner

“Vi skal være venner for altid, ikke også, Plys?” spurgte Grisling. “Endnu længere end det” svarede Peter Plys. Denne uges opslag på bloggen handler om venskab.

Når jeg optager journal, er der nogle faste spørgsmål, vi skal omkring. Herunder hører altid, at jeg spørger ind til, om der er et godt netværk.

Et godt netværk? Hmm, hvad betyder det? Er det hvis de ofte er online, eller hvis de svarer rimeligt hurtigt? Eller hvis de liker det, jeg skriver?

Så slog det mig, at når jeg taler om netværk, så betyder det ikke nødvendigvis det samme, som når andre taler om netværk. Det hjælper ikke at skifte ordet ud med ”venner”. Min datter fortalte forleden, at hun har mere end 650 venner.

650 venner?! Jeg har måske på en heldig dag 10 venner. Hvordan har du dog kunnet nå at få så mange venner på så kort tid?

Nååå, det er ikke sådan ”rigtige” venner? Jamen hvad er det så for nogen? Allerede nu kan jeg godt se, at her er brug for en såkaldt ”begrebsafklaring”.

Når jeg spørger ind til netværk/venner, så spørger jeg, om du har en virkelig ven. En rigtig ven er én, du ønsker det bedste for. Og som du er klar til at hjælpe, også selvom du ikke får noget ud af det selv. Og han/hun vil gøre præcist det samme for dig. Det er en, du kan fortælle dine inderste tanker og bekymringer.

Fakta er, at det ikke kun er de unge, der er hoppet med på vognen med cyber venner. Vi har også set vigtigheden af at networke på de sociale medier som twitter og linkedin. Her bliver andre mennesker redskaber til min egen personlige udvikling. Det må aldrig stå alene.

Vigtig forskning har vist, at fysisk kontakt gennem nære relationer hjælper os med øget velbefindende. Et knus fra en nær ven opbygger tillid og reducerer vrede og stress og har positiv indflydelse på dit humør.

Sociale medier kan rigtig meget. Men det kan ikke erstatte de nære relationer.

Gå eventuelt til min hjemmeside https://psykologenpaabryggen.dk