Undskyld

U-n-d-s-k-y-l-d otte bogstaver. Et lille ord med stor betydning. Mange glemmer at erkende deres egen fejlbarlighed. Mange tror i dag, at de skal være perfekte, men det er jo umuligt, og det gør det meget svært for dem at fejle og erkende det bagefter.

Men vil man lære sine børn at aflæse og forstå andre mennesker, skal man vise dem, hvordan man erkender sine fejl og sige oprigtigt undskyld. Det er et lille ord, men det at kunne sige det har stor betydning for vores udvikling som sociale mennesker.   

Ved at sige undskyld erkender man, at man har begået en fejl og kan stå ved den, og at vi kan tilgive os selv og andre på trods af det. To andre ord, der hører med i god opdragelse af dit barn er “tak” og “pyt”. 

Tak, er et meget lille men meget betydningsfuldt ord. Der er nok at takke for. Tak, for mad. Tak, for i dag. Tak dækker over alt fra den lille tak for de små ting i hverdagen til den helt store tak, når vi modtager hjælp fra andre, uden hvilken vi måske slet ikke havde klaret den. Takken peger ud over os selv og minder os om, at vi har meget at være taknemmelige for i relationen til andre mennesker.

Og endelig er der ordet “pyt”. Det kan vi mennesker godt blive bedre til at sige nogle gange. Alt for ofte bruger vi energi på at irriteres over noget, vi alligevel ikke kan ændre på.

Husk også at sige pyt til dig selv ind imellem. Vi laver allesammen fejl, men ikke alle er gode til at tilgive sig selv og komme videre med et træk på skulderen og et pyt.

I et parforhold skal der afstemmes holdninger og værdier. Nogle skal man stå fast på, men andre skal man kunne gå på kompromis med og slå ud med armene med et “pyt”.

Opdragelse og den vigtigste læring foregår ved, at vores børn ser på os og kopierer os. Så foregå med et godt eksempel med at sige undskyld, tak, pyt. Jamen, det er jo hele tre ting. At forstå betydningen af “undskyld”, “tak” og “pyt” er ikke det dårligste Kinderæg, man kan få med sig i livet.

Brug for hjælp: https://psykologenpaabryggen.dk