Ærlighed

Bertil, hvad er din yndlings forlystelse”, spurgte jeg”.  ”Det er Dæmonen”, svarer Bertil på 8 år. ”Jamen den har du jo ikke prøvet endnu?”.  ”Nej, men jeg ved, det bliver min yndlings”.

Min mand og jeg er så heldige, at vi havde fået lov til at have Vilma og Bertil med i Tivoli forleden. Forud for denne ordveksling på vej hjem i bussen efter en fantastisk dag i Tivoli havde der udspillet sig følgende scene:

Vi hentede dem i Brønshøj, og Bertil var netop i gang med at blive målt på væggen ude i bryggerset. Her måles de med jævne mellemrum og det nye opnåede mål skrives ind på væggen med tusch. Bertil var fuldt ud orienteret i reglerne. Du skal være 132 cm, for at du må prøve Dæmonen, sagde Vilma.

Med lidt god vilje var Bertil 131 cm. Med andre ord skulle han ikke stå ret meget på tæer for at ramme det magiske 132 cm. Planen var klar. På vej i den lange kø op til forlystelsen over dem alle fik Bertil lidt kolde tæer. ”Uhha den ser godt nok vild ud den der”.

Da vi endelig når frem i køen hiver den flinke mand den magiske stang frem og måler. Der er minimal luft under. Bertil retter sig op, står lidt på tæer. Hans hovedskal rammer overlæggren på måleinstrumentet. Der udspiller sig i et par sekunder en indre kamp. Skal jeg blive stående lidt på tå eller?

Bertil stiller sig igen ned og rækker kun sine 131 cm op. ”Desværre”, siger manden. ”Du må vente et par måneder endnu”.

Nu kunne der have været udsigt til stor krise. I stedet fornemmede man næsten et lettelsens suk gå igennem Bertil. Der er ingen tvivl om, at det var en stor udfordring, han der havde givet sig selv med at tage turen i Dæmonen. Blev han reddet af kontrolløren? Det er en hypotese, at det var det, der skete for Bertil.

Men det fortæller også noget andet og vigtigere om Bertil. Wauu, du er sej Bertil, at du valgte at stå der med dine 131 cm velvidende at det betød, at du måtte se turens højdepunkt blive til en udsættelse på ubestemt tid.

Alt for ofte snyder vi mennesker os større og bedre, end det vi er.

Jeg er sikker på, at Dæmonen bliver din yndlings og indtil da – tak for en dejlig dag med rutchebane, sejltur, radiobiler, candyfloss og hygge i lange baner.