Debatten har kørt i den forløbne uge omkring en gammel bestseller: Godnat og sov godt. Nu begynder flere nemlig at stille spørgsmålstegn ved metoden.
Og metoden må have en kommentar med på vejen fra mig.
Rigtig mange forældre har prøvet at stå magtesløse, fordi de ikke kan få deres lille barn til at falde i søvn. En hel dag har man været på som forælder, og endelig er det tid til lidt voksenhygge i sofaen.
Og så vil han ikke lægge sig til at sove. Den der har sovetjansen falder selv udmattet i søvn under timelange forsøg på at få barnet til ro.
Det kan få de fleste forældre til at ville gøre næsten hvad som helst.
Derfor er det naturligt at tage imod med kyshånd, når fagprofessionelle tilbyder et værktøj, der virker.
Spørgsmålet, jeg ikke kan undlade at stille i ugens blog, er dog: Hvorfor virker metoden?
Metoden, der er tale om, kaldes “søvntræning”. I alt sin enkelthed går det ud på at lære barnet at falde i søvn alene ved gradvist at øge det antal minutter, man står udenfor barnets soveværelse.
“Godnat og sov godt”, siger man med overbevisning i stemmen.
Når barnet så græder eller kalder, skal man vente i x antal min. Ventetiden bliver gradvist øget. Helt op til 17 min. Man går ind til barnet efter en fast plan og gentager sit: “Godnat og sov godt”.
Spørgsmålet er, om barnet så sover godt?
Det lille barn oplever en indre stress tilstand, når det adskilles fra sine forældre. Det vil forsøge at få trygheden tilbage ved at kalde på forældrene eller ved at græde.
Forskning viser, at barnets stress niveau øges, når man laver søvntræning. Det tyder derfor på, at når det tilsyneladende har en effekt, så skyldes det ikke, at barnet har lært, at der ikke er noget at frygte.
Barnet har i stedet lært, at dets forsøg på at kalde på trøst bliver ignoreret. Barnet opgiver.
En tryg tilknytning forudsættes af, at barnet lærer, at far og mor kommer, når jeg kalder.
En usikker tilknytning vil sige, at barnet mangler en grundlæggende tillid til, at forældrene altid vil være der, når det har brug for dem.
Så søvntræning er helt klart effektivt, men tryghedsskabende er det ikke. Brug for sparring: https://psykologenpaabryggen.dk