Sorg

Alle oplever vi sorgen. I en tid med effektiviserings krav og er det svært at få lov at være et sørgende menneske. Jeg har læst psykologi på et tidspunkt hvor vi troede at sorg gik over. At man ved at gøre sit sorgarbejde ordentligt ville komme ud på den anden side. At det for den sørgende handlede om at få sagt ordentligt farvel og løsrive sig fra den energi som sorgen binder. En tankegang der har passet alt for godt ind i vores positivitets og lykkefokuserede tid.

Sorg går aldrig over. Den bliver for de fleste til at leve med men sorgen vil altid være der som et sting af smerte der pludselig kan ramme. Sorgen er der jo fordi vi er afhængige af hinanden poetisk sagt er det kærligheden der er blevet hjemløs. For det menneske, der har den gave at være forbundet til andre i kærlighed følger den forbandelse at sorgen vil være en følgesvend livet igennem.

At vide at sorgen altid vil være der kan for nogen være en kæmpe lettelse fordi man så ikke længere behøver kæmpe i mod. I starten som en altfortærende følelse. Sidenhen mere som sting af smerte, der kan dukke op, når vi er mindst forberedte på det.

Når det er så svært for de nærmeste at rumme den livslange sorg er det fordi den bliver en påmindelse om at hvis det sker for dig så vil du heller aldrig komme over det.

Vi lærer så meget om livets stadier. Vi lærer om teenagekroppens forandringer i skolen. Vi går til fødselsforberedelse når vi venter barn og lærer alt om den gravide krops forandringer og om fosterets og spædbarnets udvikling. Vi kan læse en masse om overgangsalder og hedeture. Men døden forberedes vi ikke på. Den er der ingen der rigtig fortæller os om. Der er ingen dødsundervisning. Eller undevisning i at stå ved siden af et sørgende menneske.  Det