Perfekt som mor

Det er min dejlige datter, Olivia, på billedet. Hun er netop fyldt 27 år og er blevet en fantastisk dejlig ung pige med sunde holdninger og værdier. Når jeg tænker tilbage på hendes pubertet, så billedet ikke helt så fredfyldt ud. Det har mange gange slået gnister. Smækken med døre og vilde udbrud.

Jeg husker, at jeg engang fandt telefonbogen frem til hende, da hun truede med at ville finde en anden familie. Det var dengang, man havde telefonbøger. Og jeg bad hende ringe til Kommunen, så de kunne finde et bedre hjem til hende, når nu jeg var så åbenlyst umulig i rollen som mor.

Vi kender den alle. Den dårlige samvittighed over ikke at slå til. Frygten for ikke at være god nok. Det gælder i mange af livets sammenhænge. Men en frygt overstiger dem alle. Ja, simpelthen angsten for at være det værste af det værste en kvinde med børn kan beskyldes for at være: En dårlig mor.

Sker det, at du går med den slags selvbebrejdelser, og er de blevet af et omfang, hvor det ikke længere er nok, at dine veninder og andre forsikrer dig om, at du altså er god nok, så er der en god øvelse at lave.

Prøv engang at forestille dig den værst tænkelige mor, du nogensinde har hørt om…. Et eksempel kunne være Bodil – hende fra Rytteriet du ved nok. Skriv så op på et stykke papir, hvad der karakteriserer Bodil.

Nu går øvelsen så ud på, at du tager hvert udsagn for sig og ser på, i hvor stor udstrækning du selv har disse karakteristika. På en skala fra 1-10, hvor 10 er præcist som du er, tager du og scorer hvert udsagn for sig. På en skala fra 1-10, hvor sandt er det så, at jeg intimiderer min datter? På en skala fra 1-10, hvor sandt er det så, at jeg blander mig i alt i min datters privatliv? Etc..

Før du ved af det, vil dommen over dig selv være mildnet betydeligt. Det kan være en nødvendig øvelse i de år, hvor dine børn som led i deres naturlige løsrivelsesproces vil pege fingre af alt, hvad du gør.

Bare rolig- det hele falder til ro igen, når puberteten er klinget af. I mellemtiden kan du med fordel sammenligne dig selv med Bodil.

Og når jeg ser mine børn i dag, så tænker jeg, at uanset hvad jeg har gjort , så har jeg gjort noget rigtigt. For de er virkelig blevet nogle dejlige mennesker.

Brug for hjælp: https://psykologenpaabryggen.dk