Min mor døde

Kære mor

Måske du kan læse med deroppe fra himlen? Eller måske du hellere må lade være med at læse det, jeg skriver her. For jeg er også vred på dig. Vred over at du bare døde, da jeg havde allermest brug for dig.

Vi ved, at den vi er i dag, i høj grad er grundlagt i de første leveår. Ansvaret for, hvordan mit liv er blevet, ligger naturligvis ikke kun hos dig. Det er i høj grad også mit eget. Jeg er bare nødt til at indrømme, at jeg alligevel spekulerer på, om jeg mon er blevet sådan, som du gerne ville have det. Er du tilfreds med mig?

Underligt som man kan være spændt ud mellem dette med på den ene side vedvarende at søge ens forældres anerkendelse samtidig med, at man kan have så pokkers travlt med at tage afstand fra alt, hvad de står for.

Jeg har læst psykologi i rigtig mange år og læst at ved at være bevidst om, hvad der skete i ens barndom, så kan man forlige sig med sin historie. Man skal bare arbejde med sig selv.

Hvis du vidste, hvor mange gange jeg har lovet mig selv, at jeg ikke vil blive ligesom dig. Det har jeg arbejdet hårdt på. Og alligevel er jeg ikke lykkedes ret godt med at rykke mig væk fra dig.

Ofte bliver jeg forskrækket over, at jeg kommer til at gøre nogle af de samme ting over for mine egne børn, som du gjorde over for mig. Reaktioner jeg ikke brød og bryder mig om.  F. eks. fremtræde kold og ligeglad, når jeg bliver allermest ked af det. Jeg gør det for at forsvinde væk fra mine følelser.

Måske det var det samme, der var på spil for dig?

Men jeg genkender også din kampvilje i mig selv. Og jeg smiler ved mig selv, når min hånd pludselig laver den samme bevægelse som du. Og når min mund lukker sig sammen som din. Jeg griner næsten larmende ligesom du.

Du har vist mig glæden ved smukke ting. Og lært mig nødvendigheden af en evig insisteren på at ville være sammen med mennesker, der betyder noget for mig. At ikke alle har de samme muligheder og chancer i livet, så vi er forpligtiget på hinanden.

Jeg tror, vi kunne være blevet gode voksne sammen.

Kærligst din datter ❤️

Gå eventuelt til