MeeToo

Jeg har med vilje ventet med at poste dette opslag, da jeg lige ønskede, at bølgerne skulle lægge sig lidt, inden jeg kastede mig ind i kampen. Så ville jeg imidlertid være kommet til at vente længe. For det, der kunne se ud som et lille bølgeskvulp startet af Sofie Linde, er i stedet blevet til en sand tsunami.

Så nu må jeg komme med en kommentar. Også selvom mange kunne mene, at nu har vi hørt nok om Meetoo. Som kvinde må jeg tage afstand fra hele denne bølge af eksempler, hvor nogle af de, der har magt, opfører sig dårligt overfor dem, der ingen magt har.

Det er særligt krænkelser og overgreb i mediebranchen og i dansk politik, der har præget debatten herhjemme. Men det er ikke kun et fænomen, der er udbredt blandt de kendte. Det foregår i alle dele af samfundet, hvor der er magthierakier. Og det er måske et faktum, der har forstummet i debatten herhjemme.

I hvert fald er der ikke nogen af de kvinder, jeg taler med på jobbet eller privat, der ikke har haft en eller anden ubehagelig oplevelse med grænseoverskridende handlinger. For magtrelationer findes overalt. Og vi taler altså ikke om mænd, der giver komplimenter, for dem er vi de glade modtagere af. Vi taler om hænder, der lander de forkerte steder uden invitation.

Og det kan ikke blot henføres til at være en opgave for kvinder om at blive bedre til at sige fra. En logik, der synes at give mening for mange, der er vant til uden at blinke at give kvinder ansvaret. Man kan med ligeså stor selvfølgelighed sige, at det handler om, at kvinder slet ikke skal sættes i sådan en situation, hvor det er nødvendigt at sige fra.

Forhåbentlig vil flere kvinder turde fortælle, hvis de har været udsat for overgreb. Også de “ikke kendte”. I hvert fald har vi lært, at det ikke nytter at lægge låg på krænkelsessager, for det forsvinder de ikke af.