Giv slip

Lad falde hvad ikke kan stå. Sådan får jeg lyst til at supplerer et meget stærkt skriv af Anthony Hopkins om venskaber, som har været delt på de sociale medier. Og hånden på hjertet kender vi så ikke alle den stigende frustration ved at være i relationer, der synes helt og aldeles at afhænge af, at vi er den, der igen og igen tager initiativ.

Her lyder opfordringen fra den aldrende mand: “Giv slip på de mennesker, der ikke er klar til at elske dig”. Indrømmet, det er langt sværere, end det lyder. For vi mennesker har ofte et udtalt behov for at skabe god stemning, ikke træde nogen over tæerne og ikke stille krav.

Vi vil nemlig helt basalt bare så gerne elskes. Og når så andre ikke er klar til at gengælde, så sker det alt for ofte at i stedet for at give slip på venskabet, så gør vi os i stedet endnu mere umage for at gøre os fortjente til deres opmærksomhed.

Om dette skriver han: “Det stjæler din tid, din energi..”. Og videre siger han: “Sandheden er, at du ikke er for alle”.

Når først vi erkender det faktum, at vi ikke er for alle, kan vi investere vores energi i de relationer, der giver os glæde og overskud.

Men tanken om at vi måske slet ikke vil være savnet, hvis vi ikke vedbliver med at række ud, får os desværre alt for ofte til at holde ved. Tanken om, at den anden aldrig spontant vil sende dig en SMS, hvis ikke du vedbliver med at skrive først, får os til at holde ved.  Eller måske den anden kun skriver, når vedkommende har brug for din hjælp.

Vi kan ikke leve uden kærlighed. Men et venskab, der kun går en vej, er ikke kærlighed. “Beslut dig for at du fortjener ægte venskab, ægte engagement, ægte kærlighed”. Og giv så slip på de mennesker, der ikke er klar til at elske dig.