Gavens mening

Jeg håber, din jul har været glædelig. Forhåbentligt fik du noget af det, du havde ønsket dig i år. Hvis du har gjort det nemt for dine nærmeste, har du rundsendt en ønskeliste. Og fordi vi er en stor familie med dine og mine børn og en masser eks’er, så gør vi os også den umage at forsøge at koordinere gaveindkøb.

Og heldigvis  lykkes vi med, at alle bliver glade og kan glædes også over det uventede. Den lille ting, som man i forbifarten nævnte og helt har glemt at få på listen, kan næsten vække større glæde.

Sådan er det bare ikke altid. Der har mange steder sneget sig en usagt forventning ind. Hvor ønskelister er blevet til indkøbslister med en forventning om, at alt, hvad der står på listen, det sørger man lige for at få koordineret i familien, hvem der tager sig af at få købt.

Tjek, tjek nu er alle glade, for du får alt, hvad der står på listen og mere til.

I ordet “ønske” ligger der jo netop dette med, at man ikke på nogen måde kan have en forventning om, at ønsket indfries. Men det er vi ved at glemme. At ønske sig noget i dag er det samme som at “bestille”. Den eneste overraskelse, der er tilbage, er hvem, der giver hvad fra listen.

Og ve den, der har købet noget, der ikke står på listen. Det er en forbrydelse mod julestemningen og julefreden. For det bliver set som et udtryk for, at man ikke har hørt ordentligt efter og sat sig ind i sagerne. På den måde er vi ude i at reducere hinanden til forlængede indkøbsarme. Til nogen man kan forvente materialle goder af.

Husk gavens mening. For meningen er netop ikke tingen i sig selv, men tanken bag. Gaven er en lille hyldest  og en kærlighedserklæring til et andet menneske, som vi holder af, og som har en betydning for os.

Gå til https://psykologenpaabryggen.dk