Sommerlæsning

”Livet er en gamp, sagde kællingen – hun kunne ikke sige k”.  Sådan skriver Knausgård om sin farmor i sin helt enestående roman.

Livet er en kamp. Der er nederlag, bristede håb og drømme. Også selvom vi gerne vil bilde hinanden ind, at livet skal være perfekt. At enhver kommer styrket ud af en krise. At man kan, hvad man vil, når bare man vil det nok.

For mig var ”Min kamp” derfor en befrielse at læse. Ja, den er ren læsefryd og med hele seks bind er der nok til en hel sommer. Den indeholder en intensitet og et nærvær, som jeg sjældent har oplevet.  Den er spækket med en detaljerigdom, hvor der zoomes ind på alt småt og hverdagsagtigt. Alligevel bliver det aldrig kedeligt at læse om faderens måde at smøre madder på. Om hvordan græs lugter. Det er samme fortællestil, der gør, at læseren selv mærker, hvor i kroppen angst for en tyrannisk far sætter sig. Det er skrivekunst på højeste plan, der giver læseren en oplevelse af næsten fysisk tilstedeværelse. 

Knausgård viser os alt det uperfekte. Han har modet til at stå ved sig selv. Al utilstrækkeligheden og angsten og skuffelsen over livet, som vi alle sammen rummer, men som få af os har mod til at beskrive. Druk, svigt, ituslåede drømme men også håb, forelskelse og sejre kan man læse om i det store værk.  

Og livet er ikke nødvendigvis en rejse frem mod noget stadigt større og mere vellykket. Livet kan også gøre mere end ondt. Han kommer bredt rundt om nuancerne i livet.

Derfor er Knausgårds selvbiografi heller ikke en klassisk biografi. For i en almindelig selvbiografi vil vi oftest blive præsenteret for en lineær fremstilling, hvor vi hører om en person, som er kommet gennem en krise og er endt på den anden side som en succes.

Det perfekte liv findes ikke.

Der er mange genkendelige scener og han evner at fortælle i et ligefremt sprog, så man rives med.  Han skriver ikke bare godt. Han skriver sindssygt godt. Derfor kan man spejle sig i Knausgårds mesterværk. Man kan føle deres skuffelse, vrede, sorg, glæde og håb. Man mærker deres frustrationer og fortrydelser.

Et både stærkt og skrøbeligt værk.

Gå til min hjemmeside https://psykologenpaabryggen.dk