En god nok forælder

Uhhh ha, jeg synes allerede jeg er træt, og sommerferien er først lig gået i gang. Jeg ved, at når vi når til august, så har jeg mest af alt lyst til at slå mine unger ihjel.

Det var en af mine klienter, der frimodigt kom med udtalelsen. Nu er skolen igang igen og jeg ved, at alle unger stadig er i live 🙂 Men hvor er det befriende, at nogen tør stå ved, at de ikke til hver en tid er den perfekte overskudsmor.

Rigtig ofte møder jeg forældre, der er skamfulde over at føle, at de ikke er gode nok som forælder.

Det er nu heller ikke nemt, for listen er lang og ofte fyldt med modstridende udsagn, når spørgsmålet lyder: Hvad er den gode forælder?

Den gode forælder skal sætte grænser, og de skal være anerkendende. Allerede her kan vi godt fornemme, at let er det ikke.

Det er godt for dine børn, at I sover sammen. Sov for alt i verden ikke sammen. Husk af få plads til partid. Barnet skal have første prioritet. Dit barn skal socialiseres i en vuggestue. Du bør blive hjemme og selv passe dit barn. Giv endelig ikke flaske. Du må ikke amme for længe. Det er en naturlig ting at amme sit barn. Am aldrig offentligt. Vær endelig ikke en curlingforælder. Du bør gøre alt for dit barn. Børn har bedst af faste rutiner. Børn keder sig, når der ikke sker nyt.

Den frække udgave er at sige, at når holdningerne kan være så forskellige, så er der heldigvis plads til forskellighed og til, at jeg gør lige det, der føles rigtigt for mig og min familie.

Alligevel møder jeg alt for ofte, i mit arbejde som psykolog, forældre, der udtrykker følelsen af ikke at gøre det rigtige. Det er som om, det ikke længere er nok at være en ”god nok” forælder. Man skal være ”den perfekte” forælder.

Det kræver en del at kunne stå på mål for ikke at være perfekt.

Vi mangler rollemodeller, der eksempelvis tør sige: Jeg tror sådan set, det er bedst for små børn at være hjemme de første par år, men det kan jeg simpelthen ikke holde til, for så ville jeg blive sindssyg.

I en perfekt verden ville jeg have handlet anderledes, men sådan blev det ikke. Men jeg er en god nok forælder og det rækker.

Brug for rådgivning: https://psykologenpaabryggen.dk