Farven blå er ikke bare blå

Der er rigtig mange skønne farver. Gul, rød, grøn, blå. Farver spiller en stor rolle i vores liv. ”Den er turkis”, siger en. ”Den er da blå”, siger en anden. ”Er du da helt farveblind?”.

Sådan kan vi se forskelligt på den samme farve, og det er som om, farven først rigtig folder sig ud og viser sig fra sin pæneste side, når vi sådan rigtig betragter den og dvæler ved den. Vi har et udtryk for den forskellighed, vi ser:

Det kommer an på øjnene, der ser.

Det er så sandt, for vores farvesyn er baseret på tre forskellige farvestoffer i nethinden, som filtrerer på grundfarverne rød/grøn/blå. Det er bl.a. genetisk baseret på gener i X-kromosomet, og disse gener findes i flere varianter. Det er derfor vi, afhængig af genetisk variant, har lidt forskelligt farvesyn. Grundfarvers bølgelængde kan nemlig variere.

Men det er faktisk ikke det, jeg vil sige med dette blogindlæg.

Jeg er mere optaget af, at det er, når vi oplever verden sammen med andre, der har et anderledes “syn”, at vi mærker, vi er i live. Jeg nyder selvfølgelig at være sammen med venner, der grundlæggende er enige med mig i livsholdninger. Og jeg tror, vi ofte kan have en tendens til at finde sammen med andre, der minder meget om os selv. Det gælder både i alder, interesser, værdier, status, holdninger.

Alligevel nyder jeg også at kunne undre mig. Tænk, ser du virkelig sådan på det? Pludselig kan vi opleve de øjeblikke, hvor vi fornemmer, at vi ser verden i et helt nyt lys.

Når vi er sammen med nogen, der er meget forskellig i holdninger og livsopfattelse af os selv og vi tør være åbne overfor deres måde at tænke og forstå på, er det som om, vi kan se verden med deres øjne. Og vi kan efter et sådant møde føle os beriget.

Gå gerne til min hjemmeside https://psykologenpaabryggen.dk