Når angsten styrer

Flere og flere  mennesker diagnosticeres med angst. Det er usikkert, om der er sket en reel stigning i antal, der har det svært, eller om vi bare er langt mere åbne om det i dag.

Jeg havde en 12 årig pige med angst symptomer forleden. Umiddelbart oplevede hun, at angsten fyldte alt. I hvert fald afholdt den hende fra at leve det liv hun gerne ville. Afholdt hende fra skole, kammerater, familiesammenkomster.

Det var vigtigt for hende at kunne komme i skole, for hun havde en stor lyst til at lære. Derfor begynder jeg angst behandlingen med en afdækning af villighed. Villighed til at stå den ubehagelige angst igennem. For andre børn vil det ikke være skolen, der motiverer og så er det et andet sted, man skal starte.

Det afgørende bliver at finde en tilpas udfordring. En udfordring man er motiveret til at gennemføre. En udfordring man er 99.9 procent overbevist om, at man kan klare. For når først man har kastet sig ud i en udfordring, er der ingen vej tilbage. Det er den eneste måde, hvorpå man erfarer, at angst går over igen.

Bliver du i det svære “sålænge du kan”, så oversætter kroppen reduktionen i ubehag forkert. Kroppen tror, angsten forsvinder, fordi jeg gik væk fra det svære. Men angsten forsvinder, fordi tiden går. Og det er en vigtig læring.

Og endnu en uheldig bivirkning ved at give op er, at angsten vil øges, næste gang du forsøger at gøre noget, du finder svært. Et angstanfald er tidsbegrænset. At stå det igennem lærer os noget afgørende vigtigt.

Angst er ikke bare angst. Angst kan altid gradbøjes. Angsten for eksempelvis at være ude blandt andre kan komme meget forskelligt til udtryk. En tur ud at handle i den lokale Brugs kan være mere angstfremkaldende end at handle i en ukendt. En shoppetur i gågaden kan være meget angstfremkaldende.

Når først du har fået dannet et overblik over, hvor voldsom angsten er i de forskellige situationer, kan træningen begynde. Start altid med de nemmeste udfordringer. Arbejd dig så langsom op i angsthierakiet. For kun ved at turde give plads til angsten kan du foretage de forandringer, der vil berige dit liv.

Hurtigt vil du opnå succes og få mere mod og overskud til at kæmpe videre.